9 Δεκ 2007

ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΒΩΞΙΤΗ
ΣΤΟ Δ Δ ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ήρθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας πριν λίγες μέρες, και στο Δημοτικό Συμβούλιο Γοργοποτάμου νωρίτερα, το θέμα της υπόγειας εκμετάλλευσης μεταλλείων βωξίτη στην περιοχή του Δ.Δ. Κουμαριτσίου του Δήμου Γοργοποτάμου από την εταιρία ΕΛΜΙΝ. Η αντίδραση που εκφράστηκε από τους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος κατά την έκτακτη γενική συνέλευσή τους, και η απόφασή τους να μη συναινέσουν στα σχέδια της εταιρίας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και είμαστε αρωγοί στον αγώνα τους. Ελπίζουμε η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα, να τους δικαιώσει

Καθήκον όλων των υπευθύνων είναι η προσέγγιση του προβλήματος τόσο από την οικονομική, όσο κι από την περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της προόδου, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολές. Το δίλλημα «θέσεις εργασίας ή προστασία του περιβάλλοντος» δεν υφίσταται και προβάλλεται για συγκεκριμένους λόγους. Αντίθετα η προστασία του περιβάλλοντος γενικά δημιουργεί θέσεις εργασίας και μειώνει την ανεργία. Όμως για «να αναλάβουν» κάποιοι «την ευθύνη», όπως γράφηκε, πρέπει να τους δοθεί και ο αντίστοιχος ρόλος. Και προπαντός χρειάζεται προγραμματισμός και σχεδιασμός με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους κατοίκους και με την βοήθεια της οργανωμένης πολιτείας και των θεσμοθετημένων οργάνων της.
Η τοπική κοινωνία και η ανάγκη της για βιώσιμη ανάπτυξη, δεν θα έχει κανένα όφελος από επενδυτικές δραστηριότητες, που επιβιώνουν μόνο χάρη στην κατάχρηση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και στην καταστροφή των φυσικών αποθεμάτων. Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Τα λένε όλα οι ίδιοι οι κάτοικοι με την απόφαση της συνέλευσής τους, την οποία σας παραθέτουμε
Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Τα μεταλλεία ασύμβατα με το περιβάλλον και το μέλλον της Παύλιανης και συνολικά της περιοχής


1/2/2007

Μεταλλείο:
ΑΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ
και συνολικά της περιοχής

Μετά από παρέμβαση Μεταλλευτικής εταιρείας, για εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο βουνό της Οίτης, κατ’ αρχήν στη περιοχή του Κουμαριτσίου, ανέκυψε σοβαρότατο ζήτημα για το περιβάλλον και στη περιοχή μας, την ίδια μας τη ζωή.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Η εταιρεία, ζήτησε να της αποδοθούν οι εκτάσεις του συνεταιρισμού του «ΚΟΥΒΕΛΟΥ», για να αρχίσει από εκεί τη διάνοιξη των στοών προς το βουνό, αλλά και για να εναποθέτει εκεί τα κάθε είδους απορρίμματα (πετρες, χώματα, σκόνη, κ.λ.π.).
ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ:

1) Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «υποσχέθηκε» προφορικά, διατήρηση θέσεων εργασίας από το νυν μεταλλείο της και πιθανά νέες προσλήψεις.
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ προς το συνεταιρισμό Κουβέλου
Εφ’ άπαξ το χρόνο 15.000 Ευρώ, συν 25 λεπτά το τόνο (υπολογίζουν μετάλλευμα 600.000 τόνων για εξόρυξη σε 10 χρόνια).
Αυτό σημαίνει ότι ο συνεταιρισμός θα εισπράττει 30.000 Ευρώ το χρόνο. Μείον το φόρο (29%) 8.700. Καθαρά 21.300 ευρώ (για 44 μερίδια).
Κάθε μερισματούχος θα εισπράττει το χρόνο ανάλογα με τα μερίδια που έχει:
Έτος / Μήνα / Ένα μερίδιο
484 Ευρώ
40,3 Ε
Μισό μερίδιο (1/2)
242 Ευρώ
20,1 Ε
Ένα τέταρτο (1/4)
121 Ευρώ
10,08 Ε
Ένα όγδοο (1/8)
60,5 Ευρώ
5,04 Ε

Έτσι για κάθε Παυλιανίτη μερισματούχο, τίθεται ένα ψευτοδίλλημα. Η μικρή «αύξηση» - χαρτζιλήκι των εισοδημάτων του για 10 χρόνια με αντίτιμο τη καταστροφή της περιοχής, της υποτίμησης της υπάρχουσας ιδιοκτησίας του, της υποθήκευσης του μέλλοντος των παιδιών του και των εγγονών του. Δηλαδή λίγα Ευρώ με αντάλλαγμα την ίδια του τη ζωή.
Επιδιώξεις του Μεταλλείου
Η εταιρεία, μετά τα Δυο Βουνά, για να αυξήσει τα κέρδη της, θέλει τώρα να επεκτείνει τη δράση της στο βουνό ξεκινώντας από το Κουμαρίτσι. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη συνέχεια για οποιοδήποτε νέο κοίτασμα προς το Ξεροβούνι και το χωριό.

Επιπτώσεις στη περιοχή:
1. Καταστροφές στα σπίτια και συνολικά στο χωριό από υποχωρήσεις του εδάφους, που συνήθως προκαλούνται. Πρώτα φυσικά στο Κουμαρίτσι, για ν’ ακολουθήσει η Παύλιανη με την επέκταση των στοών σε νέα κοιτάσματα, (δεν θέλει και πολύ, αφού «φεύγει» και χωρίς στοές).
2. Συνολική καταστροφή του περιβάλλοντος
α) Σημαντική μείωση των νερών και πηγών, αφού θα καταστραφούν υπόγειες λεκάνες και ποτάμια.
β) Αποψίλωση από τα διάφορα δέντρα στη περιοχή, λόγω της αλλαγής των δρόμων του νερού.
γ) Συσσώρευση απορριμμάτων (πέτρες, χώμα, σκόνη).
δ) Ρύπανση του αέρα από τη σκόνη των μεταλλείων και τα καυσαέρια των φορτηγών και «εγκατάσταση» του θορύβου.
ε) Απομάκρυνση κάθε είδους άγριων ζώων.
3. Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης θα κινδυνεύσει, αφού γνωρίζουμε όλοι ότι στην Ελλάδα, αν τα μεγάλα συμφέροντα «βάλουν κάπου πόδι», δεν σταματούν πουθενά, ούτε σέβονται τίποτα.
4. Θα «θαφτεί» ο αρχαιολογικός χώρος στο Κούβελο, αντί να αναδειχτεί.
5. Η αξία των ακινήτων στη Παύλιανη θα πέσει κατακόρυφα
6. Οι επισκέπτες θα μειωθούν δραματικά, στη διαδρομή Γοργοπόταμος – Κουμαρίτσι – Παύλιανη – Θερμοπύλες με τη ξεχωριστή φυσική – ιστορική – ιαματική ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής. Ιδιαίτερα αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τους επαγγελματίες του χωριού.
7. Θα μειωθούν τα νερά του Γοργοπόταμου και θα τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξη των ιαματικών πηγών.

Η λειτουργία μεταλλείου στη περιοχή
είναι μια ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ «ΕΠΙΛΟΓΗ» ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανείς. Η εταιρεία για να εξασφαλίσει τα κέρδη της θα καταστρέψει τη περιοχή. Ο θάνατός μας, η ζωή της. Είναι ο αντίπαλός μας. Ας το πάρει απόφαση. Καμία υπόσχεση, ψευτοδίλλημα, εκβιασμός, απειλή, δωροδοκία δεν πρόκειται να αποδώσει. Δεν ανταλλάσουμε τη ζωή μας.

Ο αγώνας μας μπορεί να ακυρώσει τις επιδιώξεις και μεθοδεύσεις της εταιρείας

Είναι γνωστό ότι στις τελευταίες κοινοτικές εκλογές όλοι ανεξαιρέτως οι συνδυασμοί που συμμετείχαν, είχαν ως σημαία τους την «ήπια τουριστική ανάπτυξη του χωριού και της περιοχής» και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου. Καμία υπαναχώρηση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο πρέπει να απευθυνθεί χωρίς ολιγωρία σε κάθε αρμόδιο,
για να ματαιωθεί η επέκταση του μεταλλείου.
Νομαρχιακό Συμβούλιο – Περιφερειάρχη – Υπ. Ανάπτυξης,
αλλά και Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ

Το ζήτημα αφορά κάθε Παυλιανίτη, είτε ζει μόνιμα στο χωριό, είτε έρχεται ως επισκέπτης.
Αφορά κάθε πολίτη που επέλεξε το χωριό για να αγοράσει και να κτίσει το εξοχικό του.
Κάθε επαγγελματία, που επένδυσε πιστεύοντας την πολιτεία (προγράμματα LEADER) και τους εκπροσώπους της κοινότητας, που ομόφωνα διακήρυτταν χρόνια τώρα, «ήπια μορφής τουριστική ανάπτυξη στη περιοχή με σεβασμό στο περιβάλλον», «προβολή του φυσικού κάλλους», «ανάδειξη επισκεψιμότητας των ορεινών όγκων», κ.λ.π. .

Αφορά κάθε πολίτη της Ελλάδας, που αγαπά και σέβεται το περιβάλλον.

Λόγω των αρχαιοτήτων στο Κούβελο και του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιστημόνων, λόγο έχουν όλοι οι πολίτες και οι αρμόδιοι φορείς σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Στον αγώνα αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν θετικά οι όμοροι Δήμοι και Διαμερίσματα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και κάθε παράταξη ξεχωριστά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα
πολιτικά κόμματα σε τοπικό και γενικό επίπεδο

Kίνηση πολιτών
για τη προστασία του περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...