6 Αυγ 2010

Κείμενο από το http:www.lamiareport.gr

Καταγγελία αναγνώστη για μεταλλεία Οίτης

Τρίτη, 03 Αύγουστος 2010 17:46
Εκτύπωση PDF


Φίλος αναγνώστης έστειλε mail για το θέμα των μεταλλείων στην Οίτη, και αναρωτιέται μέχρι πότε θα παρακολουθούμε απαθείς τον "βιασμό" της φύσης.
Διαβάστε αναλυτικά, τι μας έγραψε στο mail:

<<Υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με το θέμα των μεταλλείων στην Οίτη? Μετά το σφράγισμα των μεταλλείων από τις δασικές υπηρεσίες πριν λίγους μήνες και την προσωρινή επαναλειτουργία μέχρι να τελεσιδικίσει η υπόθεση?

Για ακόμα ένα καλοκαίρι είμαστε θεατές στο <<βιασμό>> ενός ανεκτίμητης αξίας βουνού, για τη κλιματική ισορροπία και βιωσιμότητα του νομού Φθιώτιδας.
Ας μην ξεχνάμε ότι οποιοδήποτε φθορά στο συγκεκριμένο βουνό, μεταφράζεται σε πολλαπλάσια ζημία στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Φθιώτιδας και ειδικότερα της Λαμίας.
Έχει παρατηρηθεί ήδη μεταβολή του υδροφόρου ορίζοντα, η οποία είναι εμφανής ακόμη και με γυμνό μάτι στον τακτικό επισκέπτη της περιοχής και ας μην ξεχνάμε ότι η Λαμία και όλες οι γύρω περιοχές, υδροδοτούνται αποκλειστικά με νερά των ποταμών της Οίτης.
Τεράστιας σημασίας για το νομό Φθιώτιδας είναι και η χλωρίδα του βουνού, που αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου και ρυθμιστή του κλίματος για την πόλη της Λαμίας.

Η προβολή του θέματος είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για να σταματήσει επιτέλους η παράνομη εκμετάλλευση. Περιμένουμε την ανάδειξη του θέματος μέσα από το Lamiareport.

Στη δεύτερη φωτογραφία δείτε και μόνοι σας την μανία με την οποία γίνεται η εκμετάλλευση και τον αριθμό των φορτηγών στο σημείο...>>

Αναγνώστης

LamiaReport: Εννοείται πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα επανέλθουμε με ρεπορτάζ και νεώτερα σε λίγες μέρες.
Τετάρτη, 04 Αύγουστος 2010 23:24
Εκτύπωση PDF

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης για τα μεταλλεία της Οίτης, ο φίλος αναγνώστης επανέρχεται με περισσότερα στοιχεία και φυσικά με το ερώτημα, που δεν είναι μόνο δικό του αλλά όλων μας, τι θα γίνει με αυτή την ιστορία?

<<Είχα ξεχάσει να σας αναφέρω (το έκανε κάποιος στα σχόλια για μένα )οτι υπάρχουν κάποιες χιλιάδες ψηφιακές υπογραφές συγκεντρωμένες στη σελίδα: http://www.gopetition.com/petition/19993/sign.html Oι συγκεκριμένες είχαν αρχίσει να συλλέγονται μετά τα γεγονότα του 2007 οταν η ίδια εταιρία ήθελε να μετατρέψει το χωρίο Κουμαρίτσι Φθιώτιδας σε μεταλλείο και όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα, σε συνδυασμό με τον αγώνα των κατοίκων αυτό αποφεύχθηκε!
Σας παραθέτω μερικά ακόμα στοιχεία που προκαλούν απόγνωση, καθώς:
Και πέρα από την απόφαση του Δασαρχείου πριν λίγους μήνες για την διακοπή της λειτουργίας των μεταλλείων υπάρχει και προηγούμενη απόφαση του Δασαρχείου Λαμίας από το 2004 να σφραγιστεί το μεταλλείο (έγγραφο του Δασαρχείου Λαμίας αριθμ. 4983/21-6-2004), αλλά και απόφαση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδη (απόφαση 93493/23-12-2008 ) να τεθεί φραγμός στη μεταλλευτική δραστηριότητα που αναπτύσσει η εταιρεία ΕΛΜΙΝ Α.Ε. στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και ποιο συγκεκριμένα στη θέση <<Κοκκινόβραχος>>, πάνω από το χωρίο Μεξίατες. Παρόλα αυτά η διάλυση του βουνού συνεχίζετε!!! ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΤΟΣΟ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ?
Στις πρώτες δυο φωτογραφίες φαίνεται καθαρά η ολική καταστροφή του δάσους στη θέση κοκκινοβραχος με το άδειασμα των στείρων υλικών στη δασική περιοχή!!!
Και στην τρίτη η μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε από προηγούμενες ενέργειες σε υψόμετρο 1300 μέτρων, μέσα βεβαία όπως συνήθως στον Εθνικό Δρυμό!!!
Επίσης μαζί επισυνάπτω το δελτίο τύπου του υπουργείου μετά την απόφαση του κ. Κιλτίδη>>

Αναγνώστης
Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...