27 Μαΐ 2008

Θα επιτρέψουμε το έγκλημα σε βάρος της Οίτης;

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΜΙΑΣ

Θα επιτρέψουμε το έγκλημα σε βάρος της Οίτης;


Το θέμα των Μεταλλείων της Οίτης βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Όσοι έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους και έχουν ασχοληθεί με το θέμα στο παρελθόν, το καταλαβαίνουν αυτό. Η γραπτή απάντηση που πήραμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ερώτησή μας, σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται η υπόθεση των Μεταλλείων, μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Τα μηνύματα είναι πολλά. Η πρόθεση της εταιρείας για εξόρυξη και μέσα στο οροπέδιο της Λούκας Κομποτάδων, ένα από τα ομορφότερα οροπέδια της Οίτης, γνωστό σε όλη την Ελλάδα, πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες μας. Η Λούκα είναι στα όρια της περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, πάνω από το χωριό Κομποτάδες. Είναι ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, ανάμεσα σε δυο κορυφές περιστοιχισμένο με έλατα, όπου υπάρχουν δύο κρυστάλλινες πηγές. Στο παρελθόν έχει συζητηθεί και συζητιέται η σκέψη για την κατασκευή ορειβατικού καταφυγίου από τον ΕΟΣ Λαμίας, θέση που περιέχεται και στη Μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ για την προστασία του Εθνικού Δρυμού.

Οι κάτοικοι του ΔΔ Κουμαριτσίου, της Κοινότητας Παύλιανης και του Δήμου Γοργοποτάμου πρέπει να ανησυχήσουν ιδιαίτερα, τη στιγμή που για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκμετάλλευσης στη θέση «Καραβάκι – Χάνι Παπαμίχου» έχει ήδη συνταχθεί Α.Ε.Π.Ο (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) και προωθείται σχέδιο!!!!

Δεν αρκούν όμως οι ανησυχίες. Το θέμα είναι τι κάνουμε συγκεκριμένα. Τι θα κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής της Οίτης, οι φίλοι της Οίτης, οι φορείς, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, οι δήμοι, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όλοι εμείς. Θα επιτρέψουμε το έγκλημα σε βάρος της Οίτης;

Δείτε παρακάτω την απάντηση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 κιν 6977261256


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡ/ΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝ. ΠΕΡ/ΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση :Πατησίων 147
Ταχ. Κώδικας :11251 ΑΘΗΝΑ
FAX : 2108662024
Πληροφορίες :Νικόλα Γεώργιος
Τηλέφωνο :2108645125

Αθήνα 16-5-2008
Α.Π.: 184518/1471

ΠΡΟΣ
Οικολόγοι Πράσινοι
"Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας"
Υπόψη κου Στέφ. Σταμέλλου
Πλούτωνος 1 35100 ΛΑΜΙΑ


ΘΕΜΑ : Απάντηση σε αίτησή σας

ΣΧΕΤ.: Η από 22-4-08 αίτησή σας (αρ. πρωτ. ΔΠΣ 184518/1471/22-4-08)

Σε απάντηση της σχετικής σας αίτησης και σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας σας ενημερώνουμε ότι για την αναφερόμενη στην αίτησή σας περιοχή και τις σχετικές γι' αυτήν εξορυκτικές δραστηριότητες της ΕΛΜΙΝ Α.Ε. ισχύουν τα εξής:

Α. Έχουν εκδοθεί οι κάτωθι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων :

Η με αρ. πρωτ. Κ.Υ.Α. 11900/20-8-03 Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ για υπόγεια εκμετάλλευση Βωξίτη στη θέση Κοκκινόβραχος Δ.Δ. Μεξιατών Δήμου Υπάτης με ισχύ μέχρι τις 20-8-2010.

Η με αρ. πρωτ. Κ.Υ.Α. 132432/4963/3-10-05 Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ υπόγεια εκμετάλλευση μεταλλείου βωξίτη στη θέση "Ψωμούλα - Ο.Π. 157", εντός των ορίων του Δ.Δ.Κομποτάδων, Δήμου Υπάτης Ν. Φθιώτιδας με ισχύ μέχρι τις 3-10-2012.

Η με αρ. πρωτ. 129932/4046/8-8-05 Κ.Υ.Α. Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Υπ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και Υπ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΡΟΦΙΜΩΝ για υπόγεια εκμετάλλευση μεταλλείου βωξίτη για τη θέση «Δυο Βουνά» Δήμου Γοργοποτάμου με ισχύ μέχρι τις 8-8-2010

Β. Έχουν υποβληθεί και βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας τα κάτωθι :

1. Μ.Π.Ε. για υπόγεια εκμετάλλευση Βωξίτη στη θέση Κοκκινόβραχος Δ.Δ. Μεξιατών Δήμου Υπάτης. Πρόκειται για επέκταση του χώρου της περίπτωσης Α1 ανωτέρω κατά 1 περίπου στρέμμα

2. Μ.Π.Ε. για υπόγεια εκμετάλλευση Βωξίτη στις θέσεις "Δυό Βουνά - Κοπρισιές" στο Δήμο Γοργοποτάμου και για τις εγκαταστάσεις θραύσης της ΕΛΜΙΝ.

3. Μ.Π.Ε. για έρευνα κοιτασμάτων Βωξίτη δια γεωτρήσεων, στην Οίτη στα όρια των Δήμων Υπάτης και Γοργοποτάμου

4. Μ.Π.Ε. για υπόγεια εκμετάλλευση Βωξίτη στη θέση "Καραβάκι - Χάνι Παπαμίχου"
Ειδικότερα για τη συγκεκριμένη μελέτη, συντάχθηκε και προωθείται σχέδιο Α.Ε.Π.Ο.

5. Μ.Π.Ε. για υπόγεια εκμετάλλευση Βωξίτη στη θέση "Τσιμπόγιαννος"

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας δεν έχει αρμοδιότητα για την έκδοση άδειων λειτουργίας ή εγκατάστασης

Για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία μας


Εσωτερική διανομή:
- Αρχείο Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού
- Χρονολ. Αρχείο
- Τμήμα Γενικών Περιβαλλοντικών Θεμάτων
- Νικόλα Γ. 15-5-08

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Γ. Μανούρης Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...