25 Δεκ 2012

Επιστολή των Οικολόγων Πράσινων για την επικαιροποίηση της Ε.Π.Μ της Οίτης

Προς:
Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος
Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού
Τμήμα Διαχ/σης Φυσικού Περιβάλλοντος
Τρικάλων 36, 11526 Αθήνα

Μετά από επικοινωνία μας με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, πληροφορηθήκαμε ότι – παρά τα αιτήματά τους προς την Υπηρεσία σας (αριθ. Πρωτ. 26/23-01-2012 και αριθ. Πρωτ. 178/27-03-2012) – δεν υπάρχει επίσημη απάντηση και ενημέρωση σχετικά με την πορεία επικαιροποίησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για το όρος Οίτη (συνταχθείσα το 2003), αλλά και για την πορεία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση της περιοχής, την οριοθέτηση, τον καθορισμό χρήσεων γης και δραστηριοτήτων μέσα σε αυτή.

Όπως γνωρίζετε, η επικαιροποίηση και έγκριση της ήδη υπάρχουσας Ε.Π.Μ. είναι μείζονος σημασίας για την τεκμηρίωση της σημασίας του προστατευτέου αντικειμένου της περιοχής και, επομένως, βασική προτεραιότητα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Αποτελεί, όμως, και θέμα μείζονος σημασίας για τους Οικολόγους Πράσινους, καθώς η προστασία, ανάδειξη και ήπια – βιώσιμη εκμετάλλευση του όρους είναι στις πολιτικές προτεραιότητές μας προκειμένου να στηρίξουμε μια οικολογική στροφή στην οικονομία της περιοχής, που θα αναζωογονήσει τα ορεινά και θα δώσει νέες επαγγελματικές διεξόδους στους κατοίκους της, οι οποίοι πλήττονται πολλά χρόνια τώρα λόγω της εγκατάλειψης των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και της έλλειψης σχεδιασμού και υλοποίησης άλλων καινοτόμων.

Με άλλα λόγια, πρέπει να κατανοήσετε ότι καθυστερώντας η Υπηρεσία σας να ενεργήσει για το αυτονόητο, δεν αφήνει απλά την Οίτη απροστάτευτη, αλλά της στερεί τη δυνατότητα ανάπτυξης μέσα σε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο, που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Κάτι που είναι τραγικό στην εποχή μας, που οι φυσικοί πόροι μας είναι απαραίτητοι για την επιβίωση και την ποιοτική μας διαβίωση.
Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας.

Για τους Οικολόγους Πράσινους
Βάσω Νάκου
Τηλ 6983903061
Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...