3 Ιαν 2013

Συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης των ΕΔ Οίτης και Παρνασσού με έδρα την Αμφίκλεια

Για όσους από μας ασχολούμαστε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, είναι κοινή διαπίστωση ότι το καθεστώς προστασίας της Οίτης, και του Εθνικού της Δρυμού, υπονομεύεται συστηματικά και απειλείται. Η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας εξόρυξης βωξίτη - ακόμα και εντός των ορίων του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού - και η μεθόδευση κατασκευής τριών αιολικών πάρκων σε περιοχές που προβλέπεται η επέκταση της Περιφερειακής του Ζώνης, είναι άμεσες απειλές. Να θυμίσουμε ότι είναι σε εκκρεμότητα οι προσφυγές πολιτών και φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόσο για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όσο και για το Χωροταξικό Βιομηχανίας, που προορίζει την Οίτη για βιομηχανική - μεταλλευτική περιοχή.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και μια ακόμη αρνητική εξέλιξη. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά στην «κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα» προβλέπεται η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και του Παρνασσού και η σύσταση ενός νέου ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών και Οικοσυστημάτων Στερεάς Ελλάδας» με έδρα την Αμφίκλεια.

Ουσιαστικά είναι μια συνέχεια της αδικαιολόγητης καθυστέρησης για τη θεσμοθέτηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης(ΕΠΜ) του όρους Οίτη και της συγχώνευσης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ) Υπάτης σ’ αυτό της Στυλίδας• φοβούμαστε η επόμενη απόφαση θα είναι η ίδια η κατάργηση του Εθνικού Δρυμού.

Να θυμίσουμε ότι θέση και πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και του Δήμου Λαμίας, είναι η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Οικοσυστημάτων της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού κόλπου, για να συμπεριλάβει και την προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000. Η πρόταση αυτή με την συγχώνευση και τη μεταφορά της έδρας που προτείνεται, ουσιαστικά ακυρώνεται στην πράξη.

Η διατήρηση του αυτόνομου Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης είναι απαραίτητη αλλά και καταλυτική για τα περιβαλλοντικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή. Καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην σύσταση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των οικοσυστημάτων της Οίτης - Σπερχειού - Μαλιακού. Αναφερόμαστε δε σε ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα της χώρας μας που περιλαμβάνει τα σπάνια λουλούδια, το αγριόγιδο της Οίτης, τα νερά, τα φαράγγια, τα πουλιά, το πανέμορφο δάσος της ελάτης, τα ιστορικά μνημεία, τα ιαματικά νερά.

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...