24 Νοε 2011

Επιστολή του προέδρου Κουμαριτσίου κ Α Δρόσου για τα μεταλλεία

Κύριε Δήμαρχε,
κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Οι κάτοικοι του Κουμαριτσίου είμαστε ανάστατοι. Είμαστε ανάστατοι γιατί κάποιοι, στο όνομα του κέρδους και της δήθεν ανάπτυξης, φέρνουν τα μεταλλεία δίπλα στο χωριό μας απαξιώνοντας τον τόπο μας και υποσκάπτοντας το μέλλον μας. Υποβαθμίζουν την αξία της γης μας και εκμηδενίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλης της περιοχής, πράγμα που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην καταστροφή του χωριού μας. Οι συνθήκες της ήρεμης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, που είχαμε ως τώρα, δίνουν τη θέση τους στην αναστάτωση και στην απαξία.

Και βέβαια η εταιρεία, μη έχοντας απέναντί της ένα άλλο επίσημο εναλλακτικό παραγωγικό σχέδιο και μια εναλλακτική πρόταση για την περιοχή, έχει ταυτόχρονα συμμάχους:
- την αρνητική οικονομική και κοινωνική συγκυρία της χώρας μας με την ανεργία και την μη παραγωγή,
- αλλά και όλους όσους τα τελευταία χρόνια μας “δουλεύουν”, μαζί με την εταιρεία και δεν ξέρουμε για ποιους λόγους και με ποιον σκοπό, μεθοδεύοντας, με αρχιτεκτονικό τρόπο, τις νέες θέσεις εξόρυξης για μεταλλευτική δραστηριότητα στην Οίτη και ειδικά στο χωριό μας.

Με αυτή την επιλογή ακυρώνουν κάθε δική μας ελπίδα, αλλά και κάθε ελπίδα των επόμενων γενεών, για μια βιώσιμη αληθινή ανάπτυξη μέσα από τον ήπιο ορεινό τουρισμό και με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα μας διαμηνύουν, με άθλιο τρόπο, ότι “τα μεταλλεία θα γίνουν, το θέλετε ή δεν το θέλετε”! Σίγουρα εννοούν ότι κάποια στιγμή οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, και όχι μόνο εμείς, θα λυγίσουμε υπό το βάρος της ανέχειας και της ανεργίας από τις πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται και που υπονομεύουν κάθε άλλη αναπτυξιακή προοπτική καθιερώνοντας ως μοναδική λύση, ως “μονοκαλλιέργεια”, τη μεταλλευτική δραστηριότητα για ολόκληρη την Οίτη. Έχουν ήδη βέβαια ονομάσει την περιοχή “βιομηχανική”, όπως άλλωστε προβλέπεται στο Χωροταξικό Βιομηχανίας, που κάποιοι άφησαν να περάσει χωρίς καμιά αντίδραση.

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι
Δείτε επιτέλους την Οίτη με υπευθυνότητα. Δείτε την αγωνία και τη θέση των κατοίκων του Κουμαριτσίου ως δική σας. Σταματήστε την αδειοδότηση νέων μεταλλείων και δώστε την προοπτική για την αληθινή ανάπτυξη. Στηρίξτε τις προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μπείτε επικεφαλής του αγώνα ενεργοποιώντας όλες τις δυνατότητες, που σας παρέχει ο θεσμικός σας ρόλος, και μη μας αφήνετε να βγάλουμε μόνοι μας “το φίδι από την τρύπα”. Μην παίζετε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου!.

Απευθυνόμαστε σε όλους σας, γιατί ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είστε άμοιροι ευθυνών. Μην ακυρώνετε το ρόλο σας. Ενεργοποιηθείτε αναλαμβάνοντας ευθύνη, συλλογική και ατομική. Αν τα σχέδια της επέκτασης των μεταλλείων προχωρήσουν, τότε πρέπει να αποφασιστεί από τώρα η μετακίνηση του χωριού μας σε άλλη θέση. Και γι’ αυτό θα έχετε κι εσείς ένα σοβαρό μερίδιο ευθύνης. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα, με όποιο πρόσφορο μέσο, ακόμα και με αγωγές στη δικαιοσύνη κατά αυτών όλων που με τις πρακτικές τους και τις αποφάσεις τους υπονομεύουν κι απαξιώνουν τα περιουσιακά μας στοιχεία και καταρρακώνουν τα ατομικά μας δικαιώματα.

Θανάσης Δρόσος
Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κουμαριτσίου
Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...