25 Ιουν 2009

Το κείμενο της προσφυγής στο ΣτΕ για το Ειδικό Χωροταξικό Βιομηχανίας

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ

1. Θεοχάρη Αθανασίου του Ιωάννη, κατοίκου Κοινότητας Παύλιανης, νομού Φθιώτιδας
2. Γερονικολού Ελένης του Νικολάου, κατοίκου Κοινότητας Παύλιανης, νομού Φθιώτιδας
3. Αναστασίου Κωνσταντίνου του Ιωάννη, κατοίκου Κοινότητας Παύλιανης, νομού Φθιώτιδας
4. Σταμέλλου Στέφανου του Ελευθερίου, κατοίκου Λαμίας Φθιώτιδας, οδός Πλούτωνος 1
5.Οικονόμου Νικήτα του Δημητρίου, κατοίκου Κομποτάδων, Δήμου Υπάτης, νομού Φθιώτιδας
6. Αποστολόπουλου Κωνσταντίνου του Νικολάου, κατοίκου Κομποτάδων, Δήμου Υπάτης, νομού Φθιώτιδας
7. Σγάγια Ιωάννη του Ανδρέα, κατοίκου Κουμαριτσίου, Δήμου Γοργοποτάμου, νομού Φθιώτιδας.

ΚΑΤΑ

των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών,Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας-Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

ΠΕΡΙ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

Της 11508 /2009 κοινής αποφάσεως τούτων με θέμα "έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τη βιομηχανία και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού" ( ΦΕΚ ΑΑΠ 13.4.2009, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 24.4.2009 ).


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η προσβαλλομένη κατ’ουσίαν μετατρέπει την ευρύτερη περιοχή τού νομού Φθιώτιδας σε ζώνη εξορύξεως και επεξεργασίας βωξίτη και άλλων μεταλλευμάτων, καταστρέφει αρχαιολογικούς χώρους , δάση-δασικές εκτάσεις και εθνικούς δρυμούς, περιοχές NATURA και SPA, Ιαματικές Πηγές, παράκτιες εκτάσεις και ρυπαίνει ανεπανόρθωτα τον Ευβοϊκό και τον Μαλιακό κόλπο. Βάσει των ρυθμίσεών της επεκτείνεται η βιομηχανική ζώνη της Αττικοβοιωτίας στο σύνολο σχεδόν των νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας, και Φωκίδας με τραγικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένως, όπως προκύπτει από το Παράρτημα ΙΙ, προβλέπονται 4.500 στρέμματα νέων οργανωμένων υποδοχέων της βιομηχανίας στη Στερεά Ελλάδα (νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας} μη συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα διατεθούν για εξορυκτικές δραστηριότητες.

Όπως προκύπτει από το κείμενο του Παραρτήματος Ι, χωροθετούνται λάθρα στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης (περιοχή ΝΑTURA και SPA με Ιαματικές πηγές στην Υπάτη και στην Παλαιοβράχα }μεταλεία βωξίτη. Η ένταση της εκμετάλλευσης είναι τέτοια ώστε χωροθετείται παρακείμενη υπερμεγέθης βιομηχανική περιοχή για να καλύψει τις σχετικές μεταποιητικές δραστηριότητες.

΄Οπως προβλέπει το διάγραμμα 1 χωροθετούνται:

α) νέος πόλος βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή Λαμίας η οποία καταλαμβάνει στα νότια μεγάλο τμήμα του πυκνού δάσους στις ανατολικές πλαγιές του όρους Καλλίδρομο κατά μήκος της νέας Εθνική οδού, στα βόρεια τμήμα του όρους ¨Οθρυς και στο κέντρο τμήμα του υδροβιότοπου των εκβολών του Σπερχειού (περιοχή ΝΑTURA και SPA}. Ο πόλος αυτός επηρεάζει τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών και τις Ιαματικές πηγές στα Καμμένα Βούρλα, στο Καλλίδρομο-Ψωρονέρι και στις Θερμοπύλες.

Συμφώνως με το κείμενο του Παραρτήματος Ι

α1) στη Στυλίδα προβλέπονται εγκαταστάσεις επεξεργασίας βωξίτη, αλλά όπως φαίνεται καθαρά ο πόλος θα φιλοξενήσει τέτοιες δραστηριότητες στο σύνολο της

α2) Ο πόλος της Λαμίας προβλέπεται να συνδεθεί μελλοντικώς τον πόλο Λιβαδιάς-Ορχομενού.

β) Επέκταση του πόλου Λάρυμνας με κύρια έμφαση στην εξόρυξη στην ευρύτερη περιοχή Λιβαδιάς-Ορχομενού Βοιωτίας συμπεριλαμβανομένου και του όρους Ελικών .

γ) Καθιέρωση ευρείας περιοχής στηρίξεως μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες λάθρα χωροθετούνται σε τμήμα από τα Βαρδούσια, την Γκιώνα, τον Παρνασσό και τμήμα του Ελικώνα . (συμπεριλαμβανομένων και των Δελφών).

Κατά το άρθρο 5 παρ.2β της προσβαλλομένης επιτρέπεται η χωροθέτηση δραστηριοτήτων με χωροθετική εξάρτηση από πρώτες ύλες προερχόμενες από εξόρυξη σε χωροθετημένα μεταλλεία ή λατομεία.

Όπως προκύπτει από το παράρτημα Ι προβλέπεται :

α) Νέα εστία μεταποιητικών δρασηριοτήτων παραλλήλως με τη μελλοντική ανάπτυξη εκμεταλλεύσεωςς εντοπισμένων μεταλλούχων κοιτασμάτων σε όλη την περιοχή της Λοκρίδας με τρόπο ώστε να ενώνονται οι δύο πόλοι.

β) Μικρότεροι οργανωμένοι υποδοχείς στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αταλάντης και Οπουντίων για εξυπηρέτηση της ζητήσεως από την εκτόνωση των Οινοφύτων , καθώς και στην ευρύτερη περιοχή Λοκρίδας-Τιθορέας.

γ) Βιομηχανικές δραστηριότητες σε άμεση επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο (παρ3 του άρθρου 5), οι οποίες μπορούν να έχουν ίδιες λιμενικές εγκαταστάσεις και στις οποίες επεκτείνονται οι διατάξεις περί παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας που προβλέπει για τις ΒΕΠΕ ο ν.2545/97, ακόμη και κι όταν πρόκειται για περιοχές NATURA 2000, εκτός των οικοτόπων κοινοτικής προτεραιότητας .

ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

1.Οι περιοχές εξορύξεως, κλάδος με τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έχουν χωροθετηθεί λάθρα και οι επιπτώσεις τους δεν έχουν εκτιμηθεί από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία ως εκ τούτου, μη έχουσα νομίμως εγκριθεί, καθιστά την βαλλομένην ακυρωτέαν.

2.Η προσβαλλομένη προβλέπει την χωροθέτηση δραστηριοτήτων με χωροθετική εξάρτηση από πρώτες ύλες προερχόμενες από εξόρυξη σε δάση και δασικές εκτάσεις, όταν δεν είναι τεχνικοοικονομικά πρόσφορη ή εφικτή η εγκατάσταση εκτός των περιοχών αυτών {άρθ. 5 παρ.2β, παρ/τημα Ι και διαγραμμα Ι} και ως εκ τούτου αντίκειται στο άρθρο 24 παρ 1 του Συντάγματος

3. Η προσβαλλομένη προβλέπει την χωροθέτηση δραστηριοτήτων με χωροθετική εξάρτηση από πρώτες ύλες προερχόμενες από εξόρυξη σε περιοχές NATURA 2000, εκτός των οικοτόπων κοινοτικής προτεραιότητας {άρθ. 5 παρ2β, παρ/τημα Ι και διαγραμμα Ι} και ως εκ τούτου αντίκειται στην κοινοτική οδηγία 92/43 άρθρο 6 και στην 79/409 ομοίαν

4. Η προσβαλλομένη προβλέπει την χωροθέτηση εξορυκτικών και βιομηχανικών δρασηριοτήτων στην Οίτη και στο Δέλτα του Σπερχειού που είναι περιοχές SPA κατά παρά βασιν και της οδηγίας 79/409

5.. Η προσβαλλομένη προβλέπει την χωροθέτηση εξορυκτικών και βιομηχανικών δρασηριοτήτων σε πεδινές περιοχές της Λοκρίδας και της Τιθορέας, οι οποίες είναι γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας παραβιάζουσα το άρθ. 24 παρ.1 του Συντάγματος ( ΣτΕ 3181-4/04, 3489,2675/01, 3698/00, 4815/98, 5527/96, 5354-5/95, 865/93, 1093/88, ΠΕ 250/03, 381/02, 134/02, 61/98 ).

Επειδή λοιπόν η βαλλομένη είναι διά τους λόγους τούτους και τους προστεθησομένους ακυρωτέα


ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Την ακύρωση , το παράβολο και την δαπάνην

Αθήναι, 23.6.2009

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...