4 Δεκ 2010

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ: ΑΣΥΜΒΑΤΑ 
ΜΕ ΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ 
ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ 

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Λαμία, 4.12.2010

Κύριε Πρόεδρε, Σας καλωσορίζουμε στην Οίτη. Η παρουσία σας είναι τιμή για μας, σε μια εποχή δύσκολη για τους πολίτες όλης της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες. 

Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να σας ενημερώσουμε πως για όλους εμάς η Οίτη, που σήμερα επισκέπτεστε, είναι το βουνό με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Είναι το βουνό με τα πλούσια νερά, με τα περισσότερα και ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, τις ιαματικές πηγές, το αγριοκάτσικο της Οίτης. Το βουνό του μυθικού Ηρακλή, της Εθνικής μας Αντίστασης και του Γοργοποτάμου. Είναι το βουνό που ο καθένας μπορεί να το απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και την σιδηροδρομική γραμμή. 

Τα σχέδια της μεταλλευτικής εταιρείας για επέκταση της δραστηριότητάς της ακόμα και μέσα στα όρια των περιοχών ειδικής προστασίας, είναι απειλή για την Οίτη. Συγκρούονται με το ήδη υπάρχον καθεστώς προστασίας και με την ανάγκη για διεύρυνση και ενίσχυση αυτής της προστασίας. Συγκρούονται και με τα όνειρα των κατοίκων των 22 χωριών που έχουν οραματιστεί διαφορετικά το μέλλον του τόπου τους, που θέλουν ήπιες οικοτουριστικές εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και θα κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά. 

Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης είναι πολύ σημαντικός για την προστασία της σπάνιας χλωρίδας και της άγριας ζωής των βουνών της Κεντρικής Ελλάδας. Το μέλλον του Δρυμού και ολόκληρης της Οίτης δεν συνάδει με τη βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Η προωθούμενη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, με την στήριξη των φορέων της πολιτείας και την κάλυψη της απαρχαιωμένης μεταλλευτικής νομοθεσίας, θα αποκλείσει κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, για πάντα. Η Γκιώνα, που είναι δίπλα μας, αποτελεί για μας τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγή. 

Δεν υποκύπτουμε σε ψευτοδιλήμματα και εκβιαστικές πιέσεις. Δεν συναινούμε στην καταστροφή του βουνού που μας δίνει ζωή, ενώ πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν για παράδειγμα με μια μονάδα ανακύκλωσης αλουμινίου. Δεν θα επιτρέψουμε να εξαγοράσουν κάποιοι το μέλλον και την αρχοντιά του τόπου μας. Λέμε ομόφωνα ΟΧΙ στην άγρια εκμετάλλευση σε βάρος του περιβάλλοντος. Λέμε ΟΧΙ στα μεταλλεία βωξίτη στην Οίτη μας. 

Κύριε πρόεδρε, ζητάμε από σας να υποστηρίξετε:

- Την άμεση διακοπή των εξορύξεων που γίνονται αυτή τη στιγμή από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ ακόμα και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. 

- Την απόρριψη κάθε αίτησης για νέες εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, όχι μόνο στον Εθνικό Δρυμό αλλά και σε ολόκληρη την Οίτη. 

- Να εφαρμοστούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι και να προστατευθεί ουσιαστικά αυτό το πανέμορφο βουνό που περιλαμβάνει, εκτός από τον Εθνικό Δρυμό, περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA 2000.

- Τη ριζική αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα του 1973 που αγνοεί εντελώς τόσο το περιβάλλον όσο και τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Οι εποχές που η εγκατάσταση μεταλλείων γινόταν για λόγους “δημοσίου συμφέροντος” και η μεταλλευτική εταιρεία δέσμευε την περιοχή, και μαζί δέσμευε τις τύχες των κατοίκων της, πέρασαν ανεπιστρεπτί

- Την τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, το οποίο κατατάσσει την Οίτη ως βιομηχανική περιοχή 

Εμείς, μαχητικοί και ενωμένοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη σωτηρία της Οίτης.

• Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς
• Κίνηση για την Προστασία του Περιβάλλοντος του βουνού της Οίτης 
• Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας
• Κίνηση Πολιτών Κομποτάδων 
• Όμιλος Φίλων του Δάσους 
• Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία 
• Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας


Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...