16 Δεκ 2008

Μεταλλεία στη Γκιώνα
Το ψήφισμα από τη συνάντηση στον Αποστολιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη μας συγκέντρωση στο χωριό Αποστολιάς Γραβιάς, μέσα σ΄ ένα κλίμα πρωτόγνωρης για τα μέρη μας, έντασης που προφανώς καλλιέργησε η εταιρεία S&B -το δοκιμασμένο διαίρει και βασίλευε- διαδίδοντας στους εργαζόμενους της ότι εξαιτίας των αιτημάτων μας για την προάσπιση του περιβάλλοντος στη ρημαγμένη Γκιώνα εδώ και δεκαετίες, εκείνοι θα έχαναν τις δουλειές τους….

Παρέλειψε βέβαια η S&B να τους ενημερώσει για το «πάγωμα» σημαντικής συμφωνίας με τους Σαουδάραβες, πράγμα ικανό να ωθήσει την εταιρεία στις συνήθεις απολύσεις, μιας και το μάρμαρο σε τέτοιες περιπτώσεις το πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι/εργολάβοι της S&B πράγματι κατέφτασαν μαζικά στην συγκέντρωση ΜΑΣ και εμείς αποφασίσαμε να καλέσουμε τους εκπροσώπους τους σε μια δημοκρατική διαδικασία που έτσι κι αλλιώς είχαμε στο μυαλό μας.

Με το πέρασμα της ώρας άρχισαν κάποιοι απ' αυτούς να προκαλούν και να παρακάμπτουν τη διαδικασία διαλόγου παρακινώντας και τους υπόλοιπους, θαρρεί κανείς με σκοπό να τινάξουν τη συγκέντρωση στον αέρα και να μας εκφοβίσουν με την παρουσία τους.

Ωστόσο δεν τα κατάφεραν αφενός μεν γιατί εμείς με τη στάση μας τους καταστήσαμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε ΚΑΝΕΝΑΝ να χαλάσει τη συγκέντρωση ΜΑΣ αφετέρου δε γιατί η πλειοψηφία των συναδέλφων τους δεν τους ακολούθησε σε αυτό το κατρακύλισμα/ παρωδία συνδικαλιστικής δράσης.

Θεωρούμε ότι η εταιρεία με τις μεθοδεύσεις αυτές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές διχασμού το μόνο που κατάφερε ήταν να φέρει πολλούς από του εργαζομένους της κοντά μας και ενδεχομένως απέναντι της στο μέλλον.

Εμείς άλλωστε συνεχίζουμε αποφασισμένοι περισσότερο από ποτέ.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στις συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής συνοπτικά έχουν καταγγελθεί :

- Οι καταστροφές σ' ένα πολύ μεγάλο μέρος των περιοχών «NATURA».
- Κινδυνεύουν άμεσα δύο χωριά απο τα μπάζα των λατομείων και απο τον τρόπο εξόρυξης.
- Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος απο τις εταιρείες απέτυχε να το επαναφέρει, παρότι έχουν περάσει και δεκαετίες απο το κλείσιμο κάποιων εξορύξεων και τα τοπία παραμένουν σεληνιακά.
- Η έλλειψη μέτρων προστασίας για τούς εργαζόμενους με αποκορύφωμα το θάνατο πρίν λίγους μήνες ενός εργάτη.
- Η μή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
- Οι επιπτώσεις πάνω στην ποιότητα και την ποσότητα του νερού.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε :

1) Καμμία υπαίθρια εξορυκτική δραστηριότητα στη Γκιώνα. Να ανακληθούν όλες οι άδειες υπαίθριων εκμεταλλεύσεων.
2) Καμμία εξορυκτική δραστηριότητα στις περιοχές «NATURA», ούτε υπαίθριες, ούτε υπόγειες.
3) Να συσταθεί άμεσα φορέας διαχείρισης των περιοχών «NATURA» στην Γκιώνα, με προϋπολογισμό και σχέδιο δράσης, με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και όλων των περιβαλλοντικών φορέων της Παρνασσίδας.
4) Αποκατάσταση όλων των παλιών εκμεταλλεύσεων άμεσα. Να δοθούν άμεσα χρήματα απο τις υπάρχουσες εταιρείες στο φορέα διαχείρισης ή στους τοπικούς φορείς, ώστε να αποκαταστήσει το περιβάλλον ανεξάρτητος φορέας απο τα μεταλλεία. Η αποκατάσταση να γίνεται με φυτά της τοπικής χλωρίδας.
5) Εκπόνηση νέων μελετών αποκατάστασης με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, για το μετριασμό των έτσι κι αλλιώς δυσμενών αποτελεσμάτων απο την εξορυκτική δραστηριότητα, σε συνεργασία με Τ.Ε.Ε., Σύλλογο Δασολόγων, Ε.Μ.Π., τοπική κοινωνία και φορείς.
6) Aμεσος και συνεχής έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και των αποκαταστάσεων, απο το αρμόδιο τμήμα της Νομαρχίας και απο την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
7) Να τροποποιηθεί ο Μεταλλευτικός κώδικας στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών με σεβασμό στις περιοχές «NATURA».
8) Aμεσος έλεγχος τήρησης των συνθηκών και των μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία απο την Επιθεώρηση Μεταλλείων.
9) Οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, για όλες τις αιτήσεις των μεταλλευτικών εταιρειών για νέες δραστηριότητες, πρίν την έγκρισή τους.
10) Να χρηματοδοτηθούν απο τις εταιρείες, μελέτες σχετικές με τις επιπτώσεις στο υδάτινο δυναμικό των υδρολογικών λεκανών της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης.11) Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο Νομό Φωκίδας μέσα απο τα μέτρα προστασίας για το περιβάλλον στα βουνά της Φωκίδας.
12) Να τοποθετηθούν όργανα μέτρησης των δονήσεων απο τις εξορύξεις.
13) Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι στο Δημ. Διαμέρισμα του Αποστολιά για τις
ζημιές που έχουν υποστεί απο τα φουρνέλα.

Δράσεις με χρονοδιάγραμμα 3-4 μηνών :

- Παράδοση των αιτημάτων στο Δήμαρχο Γραβιάς, στο Νομάρχη, στον Περιφερειάρχη, στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα κόμματα, στα Εργατικά Κέντρα, στους βουλευτές, στον Πατριάρχη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αίτημα για συνάντηση μαζί τους.
- Συνέντευξη Τύπου σε όλα τα ΜΜΕ.
- Σύγκλιση των Νομαρχιακών Συμβουλίων με αυτό το θέμα.
- Δραστηριότητες ενημερωρικού χαρακτήρα για τους κατοίκους της περιοχής : Διοργάνωση ημερίδας, Εκθεση φωτογραφικού υλικού (απο την Γκιώνα) και προβολή video κ.λ.π.
- Συζήτηση του θέματος σε όλες τις Γεν. Συνελεύσεις των Συλλόγων.
- Να ζητήσουμε τη σύγκλιση του Δημ. Συμβουλίου Γραβιάς με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης τις μεταλλευτικές δραστηριότητες των εταιρειών στην Γκιώνα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και ποιές είναι οι ενέργειες και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει στην κατεύθυνση των αιτημάτων μας.
- Να ανοιχθεί ένας λογαριασμός για να μαζευτούν χρήματα.