24 Νοε 2023

Ξανά στο ΣτΕ για τον παραλογισμό και την νομιμότητα. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!

Ξανά στο ΣτΕ για τον παραλογισμό και την νομιμότητα. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας! [κοινοποιείστε παντού!]
Η Οίτη ξανά αντιμέτωπη με τον παραλογισμό και την εύκολη κερδοφορία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), με μια άκρως ελεγχόμενη ως προς την νομιμότητα απόφαση, ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκδίδοντας Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), τεσσάρων ανεμογεννητριών 15,6 MW, στη θέση «ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ» της Οίτης.
Το ΠΕΣΠΑ, με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά, χωρίς καμιά τεκμηρίωση και αιτιολόγηση, αγνόησε τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ ακυρώνοντας ουσιαστικά τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, αγνόησε την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, επέλεξε να μην απαντήσει στις εμπεριστατωμένες επιστημονικά αντιρρήσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και τις αιτιάσεις των δεκάδων πολιτών, που κατατέθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.
Και αναφερόμαστε στην Οίτη! https://necca.gov.gr/.../m-d-ethnikon-parkon-parnassou.../ Αναφερόμαστε σε έναν Αιολικό Σταθμό που μεθοδεύεται να κατασκευαστεί στα όρια του Εθνικού Δρυμού και της Περιοχής Natura, μέσα στον βιότοπο του αγριόγιδου https://necca.gov.gr/apeiloumen.../kirkinezi-falco-naumanni/ και στην Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά https://www.ornithologiki.gr/.../simantikes-perioxes-gia..., με έργα οδοποιίας για την πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ συνολικού μήκους 15 χλμ, με υπόγειο εσωτερικό δίκτυο μέσης τάσης μήκους 4,6χλμ και εξωτερικό δίκτυο μέσης τάσης μήκους 19,2 χλμ για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον Υ/Σ στο Κουμαρίτσι.
Ξέρουμε ότι το ζήτημα της προστασίας της Οίτης είναι κυρίως πολιτικό και έχει να κάνει με τις ευθύνες της πολιτείας: την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς. Για τον ίδιο λόγο λέμε σε όλους: Ακυρώστε αυτά τα σχέδια! Πάρτε θέση, τι θέλετε τελικά για την Οίτη.
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης καλεί τους συνδημότες μας και όλους τους φίλους της Οίτης σε εγρήγορση και αποφασιστική συσπείρωση. Θεωρούμε απαραίτητη και κρίσιμη την προσβολή της επίμαχης ΑΕΠΟ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πράγμα που πιστεύουμε θα κάνουν οι Δήμοι Λαμίας και Δελφών και οι πολίτες.
Εμείς συνεχίζουμε, δυναμώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Μας γεμίζει αισιοδοξία το δίκιο του αγώνα μας, οι αντιδράσεις του κόσμου και οι ομόφωνες αποφάσεις της αυτοδιοίκησης. Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την Οίτη.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
e-mail: mountain.oiti@gmail.com