Νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων
219 ερευνητικών γεωτρήσεων στην Οίτη
Λαμία, 20.9.2011
Αυτό που δεν περιμέναμε να συμβεί από το 2006, που ξεκίνησε η υπόθεση της επέκτασης των μεταλλείων στην Οίτη, έγινε μέσα σε λίγους μήνες. Στις 4 Μαΐου 2011 ανακοινώθηκε η Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού (ΚΥΑ 126195/1190/4.5.2011) της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων «για την υπόγεια εκμετάλλευση μεταλλείου βωξίτη, με επιφανειακή επέμβαση 65.462,50 τ.μ. στις θέσεις “Καραβάκι” και “Χάνι Παπαμίχου” των Π.Μ. 315, 372 και 398, σε περιοχή του Δ.Δ. Κουμαριτσίου, Δήμου Λαμιέων, Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, από την “ΕΛΜΙΝ Α.Ε”». Ανάλογες αποφάσεις ανακοινώθηκαν για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ίδιας εταιρείας στη θέση «Κοκκινόβραχος» Μεξιατών, μέσα στον Εθνικό Δρυμό, και στη θέση «Κοπρισιές» Δυό Βουνών.
Για τις τρεις αυτές αποφάσεις η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, μετά τη μεγαλειώδη συνέλευση στις 22 Μαΐου στο Κουμαρίτσι με την παρουσία πολλών κατοίκων και εκπροσώπων 20 φορέων της περιοχής, κατέθεσε προσφυγές, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ) για τις οποίες αναμένεται η εκδίκαση. Είναι επίσης σε εκκρεμότητα, μετά από δύο αναβολές, η προσφυγή επτά (7) κατοίκων της περιοχής στο ΣτΕ κατά του Χωροταξικού Βιομηχανίας, που ορίζει την περιοχή της Οίτης ως βιομηχανική – μεταλλευτική περιοχή καθώς και το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας ως βιομηχανικό λιμάνι.
Η κατάσταση όμως διαμορφώνεται ακόμα πιο δυσοίωνη. Στις 31-8-2011 έχουμε και νέα απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (απόφαση130690/2297/31.8.2011ΥΠΕΚΑ) με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι «για την διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων από την εταιρεία “ΕΛΜΙΝ Α.Ε” σε θέσεις εντός των ισχυουσών Ο.Π 157, 209, 398, 315, 372 και 387 της ευρύτερης περιοχής της Οίτης και εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λαμιέων (πρώην Δήμου Υπάτης και Γοργοποτάμου, Νομού Φθιώτιδας)»
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι 219 νέων ερευνητικών γεωτρήσεων και συγκεκριμένα: 33 στη θέση «ΚΟΠΡΙΣΙΕΣ», 34 στη θέση «ΡΑΧΗ ΠΕΤΣΕΤΑ», 25 στη θέση «ΠΑΡΤΑΛΩΝΙ» και 4 στη θέση «ΜΕΣΟΡΑΧΗ» της κοινότητας Δυο Βουνών, 21 στη θέση «ΤΟΥΡΛΑ», 39 στη θέση «ΡΗΝΑΚΗ», 7 στη θέση «ΚΑΡΑΒΑΚΙ» και 35 στη θέση «ΤΣΟΥΜΑΡΙΑ» της κοινότητας Κουμαριτσίου, καθώς και 21 στη θέση «ΣΒΑΡΝΑ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗ» της κοινότητας Κομποτάδων.
Για μια ακόμα φορά το ΥΠΕΚΑ επικαλείται «το γεγονός ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας δεν διαβίβασε στη Δ/νση Περ/κού Σχεδ/σμού του τέως Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. νυν Υ.Π.Ε.Κ.Α. τις διατυπωθείσες γνώμες και προτάσεις των πολιτών και φορέων καθώς και τη σχετική γνωμοδότησή του στις καθορισμένες προθεσμίες και επομένως μπορεί να προωθηθεί η χορήγηση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων χωρίς την εν λόγω γνωμοδότηση». Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης καταγγέλλει για μια ακόμα φορά την πρακτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο αγνοώντας τους κατοίκους και τους φορείς των χωριών της Οίτης δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της βουνού, του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, τη θέλησή τους να διατηρήσουν τη ζωή στα χωριά τους με όρους βιωσιμότητας και ευημερίας και με ήπιες δραστηριότητες. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Κουμαριτσίου, αν προχωρήσουν οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ και τα σχέδια της εταιρείας, θα πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να γίνει μετεγκατάστασή του, δεδομένου ότι οι θέσεις ΤΟΥΡΛΑ, ΡΗΝΑΚΗ, ΚΑΡΑΒΑΚΙ και ΤΣΟΥΜΑΡΙΑ είναι σε ελάχιστη απόσταση από τα σπίτια και κυκλώνουν κυριολεκτικά το χωριό.
Θεωρούμε επίσης ότι δεν αρκούν οι προσφυγές που καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρέπει για μια φορά ακόμα να φανεί η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα του κόσμου ότι δεν θα επιτρέψουν την καταστροφή της Οίτης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων πρέπει άμεσα να συζητήσουν το θέμα και να πάρουν θέση. Σε διαφορετική περίπτωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την καταστροφή και την εγκατάλειψη της περιοχής, την εγκατάλειψη της Παύλιανης, του Κουμαριτσίου και των Κομποτάδων, του μυθικού ΗΡΑΚΛΗ και του Γοργοποτάμου.
Μια περίεργη «παγκόσμια σταθερά» λέει ότι όπου υπάρχουν ορυκτά, πρέπει η τοπική οικονομία να είναι φτωχή, ώστε, το να δουλέψεις στις εξορύξεις, να είναι ελκυστικό. Εμείς φυσικά και δεν συμφωνούμε πιστεύοντας ότι ευτυχώς η Οίτη είναι πολύ μακριά από τη Νέα Γουινέα. Ή δεν θα γίνουμε Νέα Γουινέα…Η Οίτη δεν θα γίνει Γκιώνα! Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Παραμένουμε μαχητικοί και ενωμένοι. Συστρατευόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος της Οίτης και στο δικαίωμα και στη δυνατότητα του τόπου μας να αναπτυχθεί με ήπιους τρόπους, συμβατούς με την έννοια της αειφορίας και του σεβασμού στη ζωή.
Τα μέλη της 7μελούς Συντονιστικής Επιτροπής
Δρόσος Αθανάσιος 6972555667
Κυριακάκης Βασίλης 6944749515
Ράγκου Πόλυ 6978071551
Σανιδάς Γιάννης 6944523802
Σγάγιας Γιάννης 6972555683
Σιμόπουλος Αλέκος 6977501193
Σταμέλλος Στέφανος 6977261256