8 Ιουν 2015

Ένας χρόνος φυλάκιση και 15.000€ πρόστιμο
στον Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο της ΕΛΜΙΝ!

Πηγή: http://www.amfissaface.gr

Η ποινή αφορά παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την ΕΛΜΙΝ
Παραβατικής συμπεριφοράς των μεταλλείων συνέχεια είχαμε σήμερα στο δικαστικό μέγαρο της Άμφισσας. Μετά τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα αναφορικά με το Λαρνάκι, την Καμιώτισσα και τελευταία τις απολύσεις στην Kerneos και τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων που καταγγέλλονται, σειρά είχε η καταδίκη του εκπροσώπου της ΕΛΜΙΝ για σειρά περιβαλλοντικών ατασθαλιών σε περιοχή πάνω από την πρωτεύουσα της Φωκίδας.

Έτσι,
σε φυλάκιση 12 μηνών και υποχρέωση καταβολής χρηματικού προστίμου 15.000 ευρώ στον πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Άμφισσας ο κ. Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος. Η ποινή που επιβλήθηκε αφορά παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη θέση "Σκαμάδα" Προσηλίου για την εξορυκτική δράση της εταιρείας και προήλθε από μηνύσεις του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας. Η υπόθεση σοβεί από το 2009 και ύστερα από σειρά αναβολών εκδικάστηκε σήμερα.

Ειδικότερα, το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Άμφισσας αποφάνθηκε ότι στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις βωξίτη στους ορεινούς όγκους γύρω από την Άμφισσα η ΕΛΜΙΝ δεν τήρησε τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους, καθώς: 1) Εναπόθετε στείρα υλικά εκτός των οριοθετημένων χώρων κατά τρόπο ακυρωτικό της σταδιακής αποκατάστασης της περιοχής, 2) Προέβη στην απόθεση στείρων και αδρανών υλικών μέσα σε ρέμα που διατρέχει τον μεταλλευτικό χώρο, χωρίς την προηγούμενη διάθεση κατά βαθμίδες και 3) Δεν προέβαινε σε τακτική διαβροχή των οδών διακίνησης και των πηγών δημιουργίας σκόνης με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντική μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Άμφισσας διέγνωσε ρύπανση και σημαντική υποβάθμιση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή και προχώρησε στην επιβολή της ποινής που προαναφέρθηκε.

Ο κ. Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.