15 Απρ 2008

Καταγγελία του Ομίλου Φίλων του Δάσους
για τη λειτουργία των μεταλλείων στην Οίτη

(Από δημοσίευμα του ΛΑΜΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ στις 22.03.08)
Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη λειτουργία μεταλλείων βωξίτη στο Δήμο Υπάτης από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ εξέδωσαν ο Όμιλος Φίλων του Δάσους και η εφημερίδα "ΔΡΥΑΣ". Στο περιεχόμενο της ανακοίνωσής τους, την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Φ. Μαυρίκας, Π. Ράγκου και Π. Φούντας, αναφέρουν τα ακόλουθα:

"Καταγγέλλουμε την απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την οποία αίρει προηγούμενη απόφασή του σχετικά με τη λειτουργία μεταλλείων βωξίτη από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ Α.Ε. στη θέση "Κοκκινόβραχος" του Δήμου Υπάτης και εντέλλεται προς τις Δασικές Υπηρεσίες από τώρα και στο εξής να εγκριθεί επέμβαση της εταιρείας για εξορύξεις στην περιοχή αυτή, αν και έχει κριθεί στο παρελθόν, ότι εισέρχονται οι στοές των μεταλλείων μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες. Και αυτό σε πείσμα κάθε θεσμικού πλαισίου, εθνικού και κοινοτικού, για την προστασία των εθνικών δρυμών.

Πόσο νόμιμες μπορεί να είναι πολιτικές αποφάσεις και εγκρίσεις μελετών, όταν περιφρονητικά αγνοούν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εθνικών δρυμών. Πώς μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τη λειτουργία της κοινωνίας μας, όταν επιτρέπει στα ιδιωτικά συμφέροντα να είναι πιο δυνατά από το κοινό καλό και την προστασία του περιβάλλοντος; Πιστεύουμε ότι σε χώρες που λειτουργούν οι νόμοι και το Σύνταγμα, οι κοινωνίες, τοπικές και εθνικές, νιώθουν υπερήφανες για την ομορφιά των δρυμών τους και τους προστατεύουν.

Θεωρούμε το ζήτημα προστασίας του Εθνικού μας Δρυμού και της Οίτης γενικότερα πολύ σοβαρό για το παρόν και για τις μελλοντικές γενιές. Είμαστε ανεπιφύλακτα αντίθετοι σε κάθε είδους μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως η προαναφερθείσα, σε μια εποχή που το πράσινο λιγοστεύει δραματικά και η λειψυδρία είναι προ των πυλών. Δεν συνάδουν τέτοιες δραστηριότητες με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. Σε ολόκληρο το βουνό θα πρέπει ν' αποκλειστούν μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες και να υποστηριχθούν ήπιες δραστηριότητες". Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...