18 Ιουλ 2010

Φόρος τιμής στον Αλφόνς ( Αντρέα ) Χοχάουζερ

Αντιγράφω απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 11-7-2010 :

Ο Αυστριακός Αλφόνς Χοχάουζερ εγκατέλειψε το πατρικό του στις Άλπεις και μετά απο μια περιπλάνηση σε Κωνσταντινούπολη,  Νότια Ευρώπη,  Βόρεια Αφρική και Ισραήλ βρήκε τον παράδεισό του στο Πήλιο στη δεκαετία του 1920. Αμπελουργός , χοιροβοσκός , ψαράς και ξενοδόχος. Παντρεύτηκε Ελληνίδα και βαφτίστηκε Ορθόδοξος. Ήταν ανάμεσα στους ψαράδες που βοήθησαν στον εντοπισμό του αγάλματος του Ποσειδώνα που δεσπόζει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρωτοπόρος του οικοτουρισμού. Στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι διαμόρφωσε τα κελιά ενός μοναστηριού και έκανε έναν ξενώνα απ' όπου πέρασαν πρίγκηπες, βιομήχανοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες (Χατζηκυριάκος Γκίκας και Γκρέτα Γκάρμπο) μέχρι και ο Ρότσιλντ ...

Τον Ιανουάριο του 1981 ( γνωρίζοντας οτι πάσχει απο καρκίνο των πνευμόνων ) ανεβαίνει σε μια κορυφή του Πηλίου αποφασισμένος να αφήσει μέσα στα χιόνια την τελευταία του πνοή ! Ο Λιαντίνης τον αντέγραψε το 1998 ή απλώς τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται ;

Σε ένα γράμμα προς ένα φίλο του διαβάζουμε : "Νιώθω κύματα απο έρωτα να με κατακλύζουν όταν το χωρίς ρούχα σώμα μου έρχεται σε επαφή με το χώμα . Τότε το γενετήσιο ένστικτο φουντώνει . Μπορείς να φανταστείς αυτή την εικόνα ; Ένας άντρας αιμομίκτης με τη μητέρα γή ... Λοιπόν , ως ένας νέος Πάν εγώ έχω κατέβει απο τα βουνά των Άλπεων για να χαρώ το αίσθημα της ηδονής εδώ στα βουνά των Κενταύρων . Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση" .

"Τρελλάρας" θα έλεγε κάποιος απο τους "λογικούς" νεοέλληνες . Αυτό όμως που κοιτάζω εγώ , όταν πρόκειται να χαρακτηρίσω κάποιον , είναι "τί κατάφερε όσο ζούσε" και "πόσο αξιοπρεπώς πέθανε" . Κάποιο είδος "τρέλλας" έχουμε όλοι μας . Δείτε όμως τους "λογικούς" που επενδύουν στο χρηματιστήριο και αναλώνουν την ζωή τους για να αποπληρώσουν το "δυάρι" στην πολυκατοικία : Αυτοί οι "λογικοί" οδήγησαν τον κόσμο μας στο χείλος της καταστροφής !

Η βιογραφία του Χοχάουζερ έχει γραφτεί απο τον Κ. Ακρίβο με τίτλο "Ποιός θυμάται τον Αλφόνς ;" (εκδόσεις Μεταίχμιο) .

Εάν ένας παθιασμένος Αυστριακός δημιουργεί το 1956 έναν διάσημο οικοξενώνα στην Ελλάδα , τότε είναι φανερό οτι ο τόπος δεν έχει κανένα ελάττωμα . ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ φταίνε για το οτι δεν είμαστε η παγκόσμια πρωτεύουσα του οικοτουρισμού !

Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...