9 Ιουν 2008

Διγλωσία και λαϊκισμός

lamianews
από αναγνώστη

Δείτε πώς διαμορφώνεται η διγλωσσία και ο λαϊκισμός και γιατί ο πρόεδρος της Κοινότητας Παύλιανης "δεν έχει αντίρρηση με τα μεταλλεία στην Οίτη, δεν συμφωνεί μόνο με τα μεταλλεία στην Παύλιανη". Δεν τους ενδιαφέρει (τη ΝΑ και τον κ. νομάρχη) η εξόρυξη στις θέσεις Χάνι Παπαμίχου και Καραβάκι στο Κουμαρίτσι, και δεν αντιδρούν γι' αυτές...

Τονίζουν ότι δεν συμφωνούν με την ΜΠΕ για τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Είναι μια ΜΠΕ η οποία μπορεί πολύ εύκολα να περάσει από το Υπουργείο και ακόμα και από το ΣτΕ, γιατί δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον υδροφόρο κλπ....Για έρευνα είναι βρε αδερφέ, δεν είναι εξόρυξη και εκμετάλλευση θα μας πουν.

Προσέξτε με πόση σπουδή επαναλαμβάνουν το "ειδικότερα στον Εθνικό Δρυμό", αυτό δεν είναι τυχαίο...Αν είναι έξω από τον Δρυμό, το βλέπουμε, εννοούν. Αυτά για κάποιους που επιμένουν να λένε ότι η στάση του νομάρχη τους καθησυχάζει και δεν πρέπει να ανησυχούμε.

Όταν ο πρόεδρος του ΝΣ είναι και νομικός σύμβουλος της εταιρείας, αυτό δεν μας λέει τίποτα; Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Αλλά λένε με το στόμα και άλλα γράφουν.

lamianews
Κάποια πράγματα στη νομαρχία Φθιώτιδας μάλλον τα σκέφτονται εκ των υστέρων, και αποφασίζουν να τα εντάξουν στη γραπτή ανακοίνωση, έστω και αν προηγούμενα δεν είχε δεχθεί κουβέντα ή τέλος πάντων σε πολλές περιπτώσεις λέγεται και ακριβώς το αντίθετο. Τελευταίο σύμπτωμα είναι οι δηλώσεις του νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα για το θέμα της ΕΛΜΙΝ. Ο νομάρχης έκανε προφορικές δηλώσεις –είναι άλλωστε ηχογραφημένες - και μίλησε για την συζήτηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτά για το θέμα της ΕΛΜΙΝ. Εκεί λοιπόν δήλωσε με σαφήνεια ότι ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία έγκρισης της ΜΠΕ για τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Μάλιστα ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα και διευκρίνισε με κάθε σαφήνεια ότι η παρέμβασή του αφορά μόνο τις ερευνητικές γεωτρήσεις και όχι την εξωρυκτική δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις προσδιόρισε ότι οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να συζητηθεί στο νομαρχιακό συμβούλιο ακόμη - ακόμη και η πιθανότητα έρευνας από κάποιο πανεπιστήμιο στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντί αυτής της θέσης που εξέφρασε δημόσια ο κ. Νομάρχης στο γραπτό κείμενο των δηλώσεων που διανεμήθηκε περιλαμβάνονται και στοιχεία τα οποία όχι μόνο δεν είπε ο κ. νομάρχης αλλά τα απέκλεισε στη φάση που διανύουμε. Στο γραπτό κείμενο που διανεμήθηκε υπογραμμίζεται ότι "τόνισα με ιδιαίτερη έμφαση στον κ. Μπαλτά, ότι είναι επιβεβλημένο το ΥΠΕΧΩΔΕ να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Νομαρχιακού Συμβουλίου όσο και των εμπλεκόμενων Δήμων Υπάτης και Γοργοποτάμου, με βάση τις οποίες απορρίπτεται η μελέτη για έρευνα και εκμετάλλευση μεταλλίου, βωξίτη στην περιοχή της Οίτης και ειδικότερα στον Εθνικό δρυμό αυτής". Με απλά λόγια ο νομάρχης ποτέ δεν μίλησε για εκμετάλλευση ωστόσο όμως παρουσιάζεται μέσα στο γραπτό κείμενο. Να δούμε και κάποια άλλα θέματα μέσα στο ίδιο το κείμενο που προδίδουν άλλες διαδικασίες.

Έχει αξία όμως να δούμε και το αίτημα που επέβαλε ο νομάρχης Φθιώτιδας. Δεν μίλησε για απόρριψη της ΜΠΕ με κάποια πράξη οργάνων, δηλαδή σύμφωνα με την διοικητική διαδικασία. Αντίθετα ζήτησε "να μην προχωρήσει η αξιολόγηση των υποβληθεισών μελετών στο ΥΠΕΧΩΔΕ από την εταιρεία, διαφορετικά θα υπάρξει έντονη και μεθοδευμένη αντίδραση από όλους τους φορείς του τόπου μας". Είναι εντελώς διαφορετική λογική να απορριφθεί η ΜΠΕ και εντελώς διαφορετική λογική αυτό που ζητά ο νομάρχης δηλαδή να παγώσουν την ΜΠΕ σε κάποιο συρτάρι και να μην αξιολογηθεί. Μια τέτοια διαδικασία δεν υπάρχει στον κώδικα διοικητικής διαδικασίας. Τέτοια διαδικασία είναι εφεύρεση αυτών που δεν έχουν άποψη, αυτών που δεν έχουν τεκμηρίωση, αλλά έχουν έννομο και μοναδικό γνώρισμα.

Έχουν εξουσία και κάνουν ό,τι θέλουν. Μένει τώρα να δω τι θα κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Φαντάζομαι ότι δεν θα ακολουθήσει τη λογική του κ. Χειμάρα να παγώσει δηλαδή τις διαδικασίες χωρίς να απαντά. Να μην αξιολογήσει δηλαδή την ΜΠΕ. Και βεβαίως δεν είναι αυτή η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Ούτε βεβαίως είναι αυτή η απόφαση των δημοτικών συμβουλίων. Περιμένουμε να δούμε αρκετά.(Σέντρα) Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...