8 Οκτ 2008

Μεταλλεία στην Οίτη: o 13oς άθλος του Ηρακλή


και ο εναλλακτικός τουρισμός πολιτιστικής εμπειρίας

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Οίτη θεωρείται στη μυθολογία η πατρίδα του Ηρακλή. Στην Τραχήνα, που ήταν το ορμητήριο των άθλων του, εκεί τον περίμενε η γυναίκα του η Δηιάνειρα να γυρίσει. Εκεί βούτηξε τον χιτώνα του στο δηλητηριασμένο αίμα του Νέσσου. Και στην “Πυρά του Ηρακλέους” ο Φιλοκτήτης υπάκουσε στα λόγια του και έβαλε φωτιά στα ξύλα για να καεί ο ημίθεος και να τον ανεβάσουν οι θεοί στον Όλυμπο. Γνωστή είναι επίσης η σχετική μυθολογία για την Ιόλη, τις Λιχάδες Νήσους κλπ κλπ. Όλα αυτά αναφέρονται στην Οίτη

Είναι γνωστό επίσης ότι το μυθικό πρόσωπο του Ηρακλή είναι ένα από τα μεγαλύτερα brand names στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο, και ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μύθοι του Ηρακλή κυριαρχούν. Πασίγνωστες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και εικονογραφημένα βιβλία είναι μόνο η μία πλευρά αυτής της επιχειρηματικότητας, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από θεματικά πάρκα, μουσεία και πολιτιστικούς χώρους που αναφέρονται στο μύθο του Ηρακλή. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην Αμερική και σε χώρες της Ευρώπης.

Εδώ στη Φθιώτιδα; Αντί οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και τοπικοί φορείς να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός, το υπονομεύουν διαρκώς κλείνοντας φιλικά το μάτι στις μεταλλευτικές εταιρείες και “παροτρύνοντάς” τες με τρόπο να ισοπεδώσουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τις περιοχές αυτές, με την σημαντικότατη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία. Τραχήνα – Ηράκλεια – Κούβελος – Κάστρο της Ωριάς - Πυρά του Ηρακλέους. Πόσοι ξέρουν ότι σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Λαμία είναι εγκαταλειμμένοι αρχαιολογικοί χώροι, χωρίς μια πινακίδα, μια περίφραξη, μια προστασία, ένα πρόγραμμα ανάδειξης. Αν δεν βρεθεί κάποιος ξένος περιηγητής ή κάποιο ξένο πανεπιστήμιο να ενδιαφερθεί να καταγράψει, να κάνει ανασκαφές, όλα αυτά θα μένουν στο σκοτάδι. Θα μάθουμε για τον Κούβελο, το Κάστρο της Ωριάς και τον αρχαίο εμπορικό δρόμο για τους Δελφούς, όταν θα ξεκινήσει η μεταλλευτική εταιρεία την εξόρυξη στους πρόποδές του. Ευτυχώς που οι κάτοικοι του Κουμαριτσίου και της Παύλιανης αντιστέκονται, μέχρι να προκύψει ο «13ος άθλος του Ηρακλή»

Κάποιοι άλλοι όμως αναπτύσσουν το ενδιαφέρον τους. Διαβάζουμε ότι διοργανώνεται Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα τον Ηρακλή από 100 εθελοντικές οργανώσεις την άνοιξη του 2010, με leader της κοινοπραξίας των ΜΚΟ, την Ουνέσκο Πειραιά και Νήσων. Η Φθιώτιδα απουσιάζει. Στη Φθιώτιδα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι της περιοχής, ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί την φλέβα «χρυσού» για την τουριστική αξιοποίηση της Οίτης. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να προκαλέσουν ακόμα και παγκόσμιο ενδιαφέρον με τις κατάλληλες επενδύσεις και την κατάλληλη προβολή στα πλαίσια του εναλλακτικού τουρισμού πολιτιστικής εμπειρίας και στα πρότυπα αντίστοιχων περιοχών.

Να ένας ακόμα λόγος να ενισχυθεί ο αγώνας κατά των μεταλλείων στην Οίτη και υπέρ της ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού της όγκου.

Στέφανος Σταμέλλος, μέλος των Οικολόγων Πράσινων
Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...