8 Ιουν 2011

Με επιτυχία η ημερίδα "Η Οίτη σε κίνδυνο" στη Λαμία

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ
ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

Λαμία, 8/6/2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στη Λαμία η ημερίδα της Κίνησης Πολιτών για τη Σωτηρία της Οίτης με θέμα "Η Οίτη σε κίνδυνο". Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν: ο Μιχάλης Δεκλερής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ο Χρήστος Αναγνώστου, Διευθυντής Ερευνών, Γεωλόγος - Ιζηματολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ και η Ράγκου Πολυξένη, Λέκτορας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας και εκπρόσωποι φορέων, αλλά και κάτοικοι των χωριών της Οίτης, οι οποίοι πρωτοστατούν στην κινητοποίηση για τη σωτηρία της περιοχής τους. Επίσης οργανωμένη παρουσία είχαν και οι εργαζόμενοι της μεταλλευτικής επιχείρησης. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων για τη δημιουργία έντασης, το κλίμα κρατήθηκε σε καλό επίπεδο και φάνηκαν οι δυνατότητες για μια διαφορετική προσέγγιση των προβλημάτων, που αφορούν τόσο τη βιώσιμη διαχείριση της Οίτης και των χωριών της, όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους και την απασχόληση στην περιοχή.

Οι επιστημονικές προσεγγίσεις των εισηγητών σε ό,τι αφορά στην προστασία των βουνών και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, στον χαρακτήρα της εκμετάλλευσης του βωξίτη στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά και των εναλλακτικών προτάσεων για την ήπια και βιώσιμη προοπτική της Οίτης, έδωσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των παρισταμένων.


Η προσπάθεια δε της εταιρείας να χρησιμοποιήσει, με αυτόν τον προκλητικό μάλιστα τρόπο, τους εργαζόμενους ως μέσο πίεσης της τοπικής κοινωνίας και των αρμοδίων φορέων, θεωρείται αποτυχημένη και ερμηνεύεται ως στοιχείο πανικού. Επιπλέον αφαίρεσε από τους εργαζομένους την ευκαιρία να ακουστούν και να εκφράσουν νηφάλια τις απόψεις τους.

Η Κίνηση Πολιτών για την Σωτηρία της Οίτης θα συνεχίσει τις προσπάθειες το επόμενο διάστημα με προσφυγές, παραστάσεις, συγκεντρώσεις και άλλες μορφές εκδηλώσεων, για την ακύρωση των σχεδίων και των μεθοδεύσεων, που αφορούν στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε όλη την Οίτη.

Η Οίτη δεν θα γίνει “Γκιώνα” !

Η Επιτροπή

Για πληροφορίες:
Θανάσης Δρόσος τηλ: 6972555667
Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...