24 Ιουν 2009

Προσφυγη κατά του Χωροταξικού Βιομηχανίας από την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΣΟΣ - ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ & ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Το Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία του ΥΠΕΧΩΔΕ, εναντίον του οποίου προσφύγαμε χθές στο ΣτΕ, μετατρέπει το σύνολο σχεδόν του νομού Φθιώτιδας σε ζώνη εξόρυξης βωξίτη και βαριάς μεταλλουργικής βιομηχανίας, με κίνδυνο να καταστραφούν αρχαιολογικοί χώροι , δάση-δασικές εκτάσεις και εθνικοί δρυμοί, περιοχές NATURA και SPA, Ιαματικές Πηγές, παράκτιες εκτάσεις και να ρυπανθούν ανεπανόρθωτα ο Ευβοϊκός και ο ήδη επιβαρυμένος Μαλιακός κόλπος. Η βιομηχανική ζώνη της Αττικοβοιωτίας επεκτείνεται μέχρι τη Μαγνησία. Η ζωή των κατοίκων θα γίνει αφόρητη και θα πληγεί θανάσιμα ο Τουρισμός.

Η Οϊτη κινδυνεύει να ισοπεδωθεί από την εξόρυξη βωξίτη.Η ένταση της εκμετάλλευσης θα είναι τέτοια ώστε προβλέπεται στο νομό τεράστια βιομηχανική ζώνη Λαμίας που θα επεκτείνεται στις εκβολές του Σπερχειού, επάνω στο βουνό Καλλίδρομο (Λοκρίδα), ενώ στη Στυλίδα θα γίνουν νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας βωξίτη,απειλώντας με οικολογική καταστροφή όλη την περιοχή.

Εξορύξεις και βιομηχανίες προβλέπονται ακόμη σε όλη την περιοχή της Λοκρίδας- Τιθορέας καθώς και τους Δήμους Αταλάντης και Οπουντίων, με προοπτική η βιομηχανική ζώνη Λαμίας να ενωθεί με τη ζώνη των Οινοφύτων , η οποία με το ίδιο νομοθέτημα επεκτείνεται σε όλο το νομό Βοιωτίας .

Προβλέπονται παραθαλάσσιες Βιομηχανίες με δικές τους λιμενικές εγκταστάσεις.
Καλούμε όλους τους κατοίκους της Φθιώτιδας να αγωνιστούν μαζί μας ενάντια στα περιβαλλοντοκτόνα αλλά και αντιαναπτυξιακά αυτά σχέδια.

oetaee@gmail.com
www.oetaee.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...