15 Αυγ 2020

Το ψήφισμα της συνέλευσης των κατοίκων της Καλοσκοπής για τα αιολικά

Το ψήφισμα της συνέλευσης των κατοίκων της Καλοσκοπής προστίθεται στις αντιδράσεις κατά των αιολικών στην Οίτη


ΨΗΦΙΣΜΑ

Της Συνέλευσης των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Καλοσκοπής του Δήμου Δελφών Φωκίδας

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό της Οίτης στις θέσεις «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο», «Πύργος», «Ξεροβούνι» και «Μακρυράχη».

Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ των Α.Π.Ε., αλλά με όρους και προϋποθέσεις και κυρίως τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινωνίας.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών βλάπτει ουσιαστικά το ορεινό τοπίο, το περιβάλλον γενικότερα και τη μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη, αποτρέποντας ουσιαστικά κάποιους να αναπτύξουν οικονομικές δραστηριότητες στον τόπο τους, στους τομείς του πρωτογενούς τομέα και του ήπιου εναλλακτικού τουρισμού και επιδρά αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα.

Τα συνοδά έργα και οι παρεμβάσεις (διάνοιξη δρόμων πρόσβασης, εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς με πυλώνες για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.) θα προκαλέσουν υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμό και απώλεια των φυσικών βιοτόπων και των δασών επιτείνοντας την κλιματική κρίση και θα αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Εύβοια.

Για τον τόπο μας και τους κατοίκους του χωριού μας, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις από τις μεταλλευτικές εξορύξεις και το σχεδιαζόμενο Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο στο Μέγα Ρέμα, θα είναι η ταφόπλακα στις ελπίδες για μια ήπια βιώσιμη ανάπτυξη.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να απορρίψουν τα αιτήματα των εταιρειών και να σταματήσει επιτέλους η απειλή αυτή για τον τόπο μας. Καλούμε και τις υπόλοιπες κοινότητες της περιοχής μας και κάθε ευαίσθητο πολίτη να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε ενέργεια που να αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη.